Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

marți, 30 iunie 2009

de pe http://www.razbointrucuvant.ro

Cuviosul Paisie despre PREOTII FARA REVERENDA

Postat de admin pe 30 Jun 2009 la 02:00 pm | Categorii: "Concentrate" duhovnicesti, Cuviosul Paisie Aghioritul, Despre preotie, Portile Iadului
Maslinul si reverenda

Prin anul 1972 se discuta subiectul schimbarii imbracamintei preotesti si cativa preoti de mir voiau sa ia binecuvantare de la Staret ca sa nu mai poarte reverenda. Unul din ei l-a vizitat pe Staret si a inceput sa-i spuna: “Nu reverenda il face pe preot. Mai de preferat ar fi ca unii preoti sa umble fara reverenda, pentru ca stfel se pot apropia mai usor de lume” si alte neghiobii asemenatoare. Staretul nu a reusit sa-l convinga. La sfarsit i-a spus: “Vino maine si-ti voi raspunde”.

In acea noapte Staretul a facut rugaciune, iar dimineata, cand a venit preotul, i-a aratat un maslin pe care il decojise intentionat. A lasat in varf cateva crengute retezate, facandu-l sa semene oarecum cu preotii fara reverenda care au numai putina barba. Atunci Staretul l-a intrebat: “Iti place copacul asa cum este decojit? Asa sunt si preotii fara reverenda”. Preotul a fost convins si a plecat multumind Staretului care, printr-o plida simpla, l-a facut sa lepede conceptiile lui lumesti.

Deasupra trunchiului de maslin decojit, Staretul a incrustat cu cutitul urmatoarele cuvinte: “Copacii si-au aruncat imbracamintea lor, dar vom vedea ce pricopseala vor face…” si “Preotul fara rasa nu este de rasa”.

Fireste, copacul, dupa aceea, s-a uscat, dar el a ramas o pilda pentru folosul multora. Dar mai ales Staretul, prin acest mod sugestiv, a contribuit la zadarnicirea acestor tendinte antitraditionale.

Dupa mai multi ani, un candidat la preotie l-a intrebat pe Staret: “Care este motivul pentru care preotii trebuie sa poarte reverenda?” Staretul i-a raspuns: “Exista multe motive. Dar si numai faptul ca toti oamenii evlaviosi se bucura atunci cand il vad pe preotul lor purtand reverenda este un motiv suficient”.

(Ieromonahul Isaac, “Viata Cuviosului Paisie Aghioritul”)

Niciun comentariu: