Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

duminică, 5 iulie 2009

Ce si cum invata liceanul? (www.suntparinte.ro)

Preadolescentii si adolescentii depind tot mai mult de grupul de prieteni, de aceea sunt foarte interesati sa fie acceptati de acesta. Pentru ei scoala trece in plan secund si pot ajunge nepregatiti in pragul examenelor. Cum il ajuti? Ce metode de invatare alegi?



Atentia si concentrarea
La gimnaziu si liceu lipsa atentiei si a concentrarii poate fi cauzata de preocuparile adolescentului. Grupul de prieteni are o influenta foarte mare in aceasta perioada, iar din dorinta de a se integra in grup si de a fi acceptat de ceilalti, copilul poate face alegeri gresite.
Lipsa prietenilor sau problemele cu acestia pot afecta capacitatea copilului de concentrare si interesul lui pentru scoala. Primele efecte se vad in comportament si in starea lui si apoi in rezultatele de la scoala. Nu ezita sa te implici in activitatea lui de la scoala, mai ales daca are de sustinut examene. Poti invata impreuna cu el, discutand pe temele de studiu si aratandu-ti interesul. Ajuta-l sa se concentreze pe examene, responsabilizandu-l si explicandu-i ca ai asteptari de la el.
Foloseste lectiile pe calculator pentru ca vor transforma materia scolara intr-un joc, iar notiunile abstracte vor deveni simulari, animatii si experimente virtuale.



Motivatia
Aflati la varsta revoltelor si a crizelor de personalitate si originalitate, adolescentii au tendinta de a trece limitele si de multe ori au probleme la scoala. Aminteste-i copilului ca scopul lui la scoala este sa invete, insa ai grija sa nu cazi in capcana „notelor bune”. El trebuie sa inteleaga ca nu merge la scoala pentru a obtine note mari, ci pentru a-si dezvolta cunostintele, pentru a se pregati intr-un anumit domeniu.
Adolescentii sunt la varsta la care pot folosi ceea ce invata la scoala pentru a-si ajuta parintii. Da-i ocazia sa-ti explice ce a aflat nou, ce a citit si a studiat la scoala, ca si cum el ar fi profesorul din familie. Daca, spre exemplu, ii place fizica, discutati despre noile descoperiri si experimente pe care le gasiti pe Internet sau la televiziunile de specialitate. Incurajeaza-l sa caute informatii despre pasiunile lui si discuta cu el despre aceste noutati. Mai mult, poate initia mici proiecte impreuna cu prietenii care au aceeasi pasiune cu el. Poate face un blog tematic in care sa adune materiale si noutati si unde sa comenteze. Sau isi poate face un portofoliu cu ajutorul caruia sa-si rezolve o problema si pentru care sa caute informatii din mai multe surse.
In momentul in care se va putea lauda cu proiectele lui va avea mai multa incredere in fortele proprii. Indiferent de domeniul care il pasioneaza, ajuta-l sa se dezvolte in ceea ce poate si ii place sa faca. Si cu cat ii vei arata mai mult ca te intereseaza ce face el va prinde curaj sa continue.



Nu uita!
- Asigura-te ca doarme minim opt ore pe noapte si are o alimentatie echilibrata. Nu ii cere copilului tau sa isi faca lectiile imediat dupa ce vine de la scoala.
- Creeaza un loc confortabil pentru rezolvarea temelor si invatare. Are nevoie de spatiu pentru a depozita cartile, caietele si rechizitele. Este important sa aiba lumina naturala si liniste in jur.
- Planifica invatarea acasa. Programul zilnic il va ajuta sa se organizeze si sa aiba timp pentru scoala, distractie si sport.
- Cand are teme mai complexe, ajuta-l sa imparta tema in sarcini mai mici si sa nu fie suprasolictat.
- Evita certurile si situatiile conflictuale de fata cu copilul pentru ca il va afecta si nu se va mai putea concentra.
- Roaga-l sa faca diferite activitati in casa astfel incat sa-l responsabilizezi.
- Adolescentul are nevoie de modele in viata. Ajuta-l sa-si gaseasca repere in domenii precum arte, sport, stiinte si sa admire oameni talentati si pasionati de ceea ce fac.
- Incurajeaza-l sa participe la concursuri, activitati extrascolare, sa mearga la muzee, la spectacole si expozitii.
- Indruma-l sa faca mici proiecte alaturi de prieteni, fie ca sunt legate de pasiunea pentru un anumit domeniu sau sa ii ajute pe altii.
- Lauda-l pentru reusitele lui si explica-i ca esti mandru de el pentru ca pune pasiune in ceea ce face. Recunoasterea familiei ii va da incredere in el.


Autor: Echipa INTUITEXT

Niciun comentariu: