Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

Primind o iconiță și binecuvântări de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al B.O.R.

vineri, 11 aprilie 2014

AMINTIRI...

Cu și despre Înalt Preasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului
  


       Sunt clipe pe care, odată trăite, nu le mai poți uita! Rămân, orice s-ar întâmpla, într-un colțișor al sufletului, pentru tot restul vieții. Așa a fost întâlnirea mea cu Înalt Preasfințitul Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Râmnicului. Dar…
       ...Cu tristete am aflat (în seara zile de 9 aprilie 2014) vestea mutării la patria cerească a ÎPS Arhiepiscop Gherasim Cristea al Râmnicului. Dumnezeu să-l odihnească în pace, cu Sfinții! L-am văzut de-aproape, pentru prima dată, de Izvorul Tămăduirii, pe 29 aprilie 2011, când în comuna Costești din județul Vâlcea a fost resfințită biserica Grușetu. Slujba oficiată de vrednicul de pomenire vlădică a fost minunată, aveai impresia că a … coborât Raiul pe Pământ… Apoi, l-am cunoscut mai îndeaproape la Concursul de Toacă de la Măldărești, când mi-a dat și binecuvântarea. Era... atât de apropiat de oameni, îi străluceau ochii de bucuria întâlnirii cu prichindeii, era un povestitor venit din negură de vremi, un bunic- parcă - coborât din operele literare ale lui Barbu Ștefănescu-Delavrancea... Era o plăcere să-l asculți! Parcă-l ascultai pe Creangă, povestindu-ți ”Amintirile...”... M-au impresionat, la ÎPS Sa, multe: înțelepciunea și luciditatea, tăria și perseverența în tot ceea ce făcea, modul său de a fi. Iubea mult monahii, dar cred că mănăstirea sa de suflet era Arnota, unde, cu ochi atent, a supravegheat lucrările de restaurare ale bisericii unde tăria și puterea în credință a domnitorului Matei Basarab, smerenia și îndrăzneala de a ridica slavă lui Dumnezeu pentru toate te-nvăluie tăcut, tainic,  măreț
(La slujba de resfintire a bisericii "Gruşetu" din comuna Costești, județul Vâlcea, de Izvorul Tamaduirii (29 aprilie 2011). Biserica are hramurile "Adormirea Maicii Domnului" si "Izvorul Tamaduirii", iar slujba a fost oficiata de un sobor de preoti, "in fruntea" caruia s-a aflat Inalt Preasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului)






LA CONCURSUL DE TOACĂ DE LA MĂLDĂREȘTI - 9 SEPTEMBRIE 2011


(Sunteul toacei? Este ”cântecul care te cheamă la rugăciune”!)

(Toaca)



 (Locul de desfășurare al concursului, sub ocrotirea Sfântului Calinic de la Cernica)



(Una dintre condițiile participării la concurs: fiecare trebuia să fie îmbrăcat în costumul popular al zonei etnografice pe care o reprezenta)




( Nu spre mândrie am postat, din nou, diploma aceasta aici, ci spre a-mi aduce aminte cu bucurie de clipele din trecut...)




Niciun comentariu: